Nieuws

 

________________________________

https://www.beveren.be/nl/evenementen/aperitiefgesprek-met-dr-clement-hiel

“Baanbrekende Technische Innovaties beginnen niet met grote woorden, maar met kleine daden!”

 Een persoonlijk verhaal van de Belgisch-Amerikaanse NASA-ingenieur Clement Hiel uit Melsele

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het is om voor de NASA te werken, de wereldberoemde organisatie die verantwoordelijk is voor sommige van de meest spectaculaire ruimtemissies? Wil u weten welke rol België heeft gespeeld in de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart? Bent u benieuwd naar de uitdagingen en de kansen die de verkenning van het zonnestelsel biedt voor de wetenschap, de technologie en de mensheid?

Kom dan op Zondag 1 Oktober 2023 naar Kasteel Cortewalle voor een boeiend aperitiefgesprek met Prof. Dr. Ir. Clement Hiel, een VUB- en University of California-hoogleraar in de ingenieurswetenschappen uit Melsele die al meer dan 30 jaar voor de NASA werkt. Hij zal u meenemen op een fascinerende reis door de tijd, vanaf de oprichting van de NASA op 1 Oktober 1958, hetzelfde jaar dat in België de Expo 58 doorging, tot aan de langetermijnvisie voor ruimteverkenning tot 2058.

U zal ontdekken hoe de NASA gebruik maakte van de Atlas-raket, die ontworpen was door de Belgisch-Amerikaanse ingenieur Karel Bossart, uit Antwerpen, die wereldvermaardheid verwierf als “de vader van de Atlas-raket”. U zal horen hoe deze raket cruciaal was voor het succes van het maanprogramma, één van de grootste prestaties van de mensheid. U zal ook leren hoe de NASA baanbrekend onderzoek doet naar het bestaan van leven in het heelal met het SETI-programma

(Search for Extraterrestrial Intelligence), dat gebruik maakt van radiotelescopen om signalen van buitenaardse beschavingen op te vangen. U zal zien hoede NASA ons een uniek perspectief gaf op onze eigen planeet met de beroemde “Pale Blue Dot” foto, die genomen werd door de Voyager 1 ruimtesonde op 14 April (Valentijnsdag) in 1990 op een afstand van meer dan 6 miljard kilometer. Deze foto toont de aarde als een klein blauw stipje in een straal van zonlicht en had nooit genomen kunnen worden zonder het technisch vernuft van Karel Bossart. U zal horen hoe de NASA internationale samenwerking stimuleert op het gebied van ruimtevaart, zoals met het Internationaal Ruimtestation (ISS) en de verdediging van de aarde tegen zware meteorietinslagen.

U zal ook getuige zijn van de persoonlijke ervaringen en anekdotes van Clement Hiel, die vele wetenschappelijke en technologische prijzen ontving, waaronder de hoogste Amerikaanse innovatieprijs in het Witte Huis in 2017, waar President Obama hem prees met de woorden: "Clement, you are a Dream maker!" In 2018 ging Prof. Dr. Caroline Pauwels, de betreurde rector van de VUB, in op een uitnodiging van Clement om vanuit de controlekamer van het “Jet Propulsion Laboratory” van de NASA in Pasadena, de Marslanding mee te maken van een boorrobot van 850 miljoen euro die letterlijk en figuurlijk mee door Clement op punt was gezet. Ze tekende haar ervaringen op in haar boekje “Ode aan de Verwondering”. Rector Pauwels, was ook aanwezig bij een vorige lezing van Clement in de Boerenpoort in Melsele waar ze Clement op haar vlotte en innemende wijze en met veel lof introduceerde. Clement zelf citeert zijn selectie door het koningshuis tot “Commandeur in de Leopoldsorde,” en zijn verkiezing van vorig jaar tot ereburger van Beveren als twee hoogtepunten in zijn carrière.

U zal ook vernemen wat de toekomstplannen van de NASA zijn, die nu bezig is om de mensheid verder dan ooit te brengen in de diepe ruimte. De NASA heeft een langetermijnvisie voor ruimteverkenning tot 2058, die onder meer inhoudt om een Lander te sturen naar Europa, een ijzige maan van Jupiter die een ondergrondse oceaan van vloeibaar water bevat. De Europa Lander zal zoeken naar tekenen van leven onder het ijsoppervlak van Europa en monsters nemen en analyseren met een boormachine en een miniatuurlaboratorium aan boord.

U zal tenslotte een blik werpen op het formidabel belang van het vertrouwen in jonge ingenieurs en wetenschappers bij de realizatie van doorbraakprojecten. U zal horen hoe Clement Hiel zelf mentor is voor vele jonge talenten bij de NASA en hen aanmoedigt om hun dromen na te jagen.  

Mis deze unieke kans niet om meer te weten te komen over hoe Belgen de ruimte veroverden en wat hen drijft om steeds verder te gaan. Schrijf u nu in voor dit aperitiefgesprek en laat u inspireren door het motto dat Clement Hiel bij de NASA meegeeft aan de jonge talenten: “Baanbrekende Technische Innovaties beginnen niet met grote woorden, maar met kleine daden!”